انتخاب تیم مناسب برای استارتاپ ها اهمیت ویژهای دارد. تیمی که افراد آن با یکدیگر هماهنگ هستند و در صورت داشتن اختلاف نظر، احترام متقابل را رعایت میکنند. در مورد انتخاب شرکا هم موارد بالا صادق است. به همین خاطر انتخاب دقیق و هوشمندانه شریک نیز مهم است.
چیزی که باعث مسئولیت پذیری تیم های استارتاپی میشود، فرهنگ مجموعه است که باید قبل از اقدام به هر کاری، در مورد آن تصمیم گیری کرد. این فرهنک باید در طول رسیدن به هدف تقویت شود. افراد اضافه شده به تیم ممکن است موجب تقویت و یا صدمه به فرهنگ مجموعه شوند. به همین دلیل است که باید در انتخاب اعضای تیم دقت و هوشمندی لازم را به خرج داد.
برخی از استارتاپ ها تنها به دارا بودن یک محصول خوب بسنده میکنند؛ در صورتی که چگونگی یافتن مشتریان برای محصول و برآورد هزینه های این کار مهم تر است. کتاب معروف «نحوه رشد همه جانبهی استارتاپ» به تفصیل در این مورد توضیح داده است. در یک تیم استارتاپی، باید میزان هزینه ماهیانه و هزینه ای را که بابت عملیاتی شدن ایده و ساخت محصول لازم است، به طور صحیح برآورد کرد و منابع مالی تأمین کننده این مبالغ را تعیین کرد تا در صورت نیاز مجبور به گرفتن این هزینه ها از خارج از شرکت نشد.لازم است استارتاپ ها از زمان رسیدن به حداکثر جریان نقدینگی خود آگاه باشند و سودآوری را لحاظ کنند. این نکته قابل توجه وجود دارد که اگر قسمت امور مالی بیزنس پلن استارتاپ به خوبی نوشته شده باشد، احتمال بروز اشتباه در این قسمت کمتر میشود.
داشتن سرمایهگذار بد، به طور قطع باعث نابودی استارتاپ است. استارتاپ ها باید اطمینان حاصل کنند که سرمایهگذاران عجله ای بابت بازگرداندن پولی که سرمایهگذاری کرده اند، نخواهند داشت. این زمان بازگشت حتی ممکن است سال ها طول بکشد. سرمایهگذاران باید در جریان تلاش و اشتیاق تیم ها قرار بگیرند و در صورت بروز مشکلات تیم ها را حمایت کنند. داشتن یک وکیل در این راه بسیار مهم است و سرمایه گذاری خوبی به شمار می آید. زیرا به طور قطع مسائلی در کسب و کار وجود دارد که تیم ها ممکن است از آن بی اطلاع باشند و در این زمان وکیل راهنمای خوبی میتواند باشد. نکته کلیدی این است که ممکن است استارتاپ ها بتوانند با هر یک از 4 مشکل ذکر شده همچنان به سوی موفقیت گام بردارند ولیکن با فقدان هماهنگی میان آن ها و سرمایهگذار ها، قطعاً دچار شکست میشوند.